Vind de balans tussen werk en prive

met Dagthema’s, Timeblocking, Timeboxing

Timeblocking


Timeblocking (ook bekend als tijdblokkering) is een productiviteitstechniek voor persoonlijk tijdbeheer waarbij een tijdsperiode (doorgaans een dag of week) wordt opgedeeld in kleinere segmenten of blokken voor specifieke taken of taken. Het integreert de functie van een kalender met die van een takenlijst. Het is een soort planning. Als het goed wordt gedaan, kan Timeblocking helpen afleiding te elimineren en onproductieve multitasking ontmoedigen.

Persoonlijk tijdsbeheer in je kalender

We hebben allemaal hetzelfde aantal uren in een dag om te doen wat we willen, maar hoe we die uren kunnen gebruiken om dingen voor elkaar te krijgen, is aan ons. Door één van de vele verschillende tijdmanagement filosofieën aan te nemen, kun je ervoor zorgen dat je niet te veel verstrikt raakt in één aspect van je leven ten koste van anderen die je aandacht nodig hebben.

Timeblocking, ook wel Tijdblokkering genoemd, is een benadering van het werken aan taken door specifieke tijdsperioden in te stellen voor het werken aan een taak en vervolgens pauzes te nemen voordat een ander werkblok wordt gestart.

Eén ding is zeker: als je je schema niet onder controle hebt, dan zal het je zeker beheersen.

Maar hoe breng je evenwicht in je taken & afspraken en maak je tijd voor je privé leven?

Als je het moeilijk hebt, is het misschien tijd om prioriteit te geven aan je kalender en erachter te komen wat echt belangrijk is.

Evenwicht in je schema met resultaat

Je moet weten wat het belangrijkste is waarop je je op een bepaald moment moet concentreren. Je moet weten hoeveel tijd je in een bepaald gebied kunt doorbrengen, terwijl je nog steeds bereikt wat je wilt en een duurzaam tempo aanhoudt in je werk en privé taken en afspraken. Dit is zodat wanneer er een projectdeadline is of een dringende taak die je aandacht nodig heeft, je niet overweldigd of nog erger, overwerkt raakt.

Breng je planning in evenwicht met resultaten door taken te prioriteren en ervoor te zorgen dat je voor elk van deze taken voldoende tijd hebt. Omdat het voor de meesten van ons geen optie is om een digitale kluizenaar te worden, hebben we concrete strategieën nodig om ons te helpen focussen in een wereld die bedoeld is om ons af te leiden.

Dat is waar Timeblocking om de hoek komt kijken.

Timeblocking (en zijn naaste verwanten Timeboxing en Dagthema’s) is een eenvoudige maar effectieve manier om de balans tussen werk en privé in je agenda terug te krijgen.

Werken met blokken in je kalender

Di-Va.nl | Vind de balans tussen werk en privé met Timeblocking

Timeblocking is een tijdmanagement methode waarbij je je dag in (tijd-) blokken verdeelt. Elk blok is bedoeld om een specifieke taak of een groep taken uit te voeren, en alleen die specifieke taken. In plaats van een open takenlijst bij te houden met dingen die je kunt doen, begin je elke dag met een concreet schema waarin staat waar je aan gaat werken en wanneer.

Als zelfstandig ondernemer weet ik hoe belangrijk het is om een schema te hebben waarmee ik volledige controle over mijn dagen heb, zodat ik me te allen tijde kan concentreren op de belangrijkste taken. Het blokkeren van mijn tijd is een geweldige manier om op de juiste manier te beginnen en het is heel gemakkelijk te herschikken als ik meer tijd nodig hebt voor iets dringends.

Tijd blokkeren is één van mijn meest geliefde productiviteit verhogende manieren om mijn digitale kalender (Google Calendar) te gebruiken. De blokken zijn heel gemakkelijk te maken en helpen mijn taken te verdelen en inplannen. Het enige wat ik heb gedaan is mijn blokken in te delen en de begin- en eindtijden voor elk blok in te stellen.

Je kunt de blokken instellen als bezig of vrij (handig wanneer je een boekingen kalender op je website hebt om uren te blokkeren). En natuurlijk stel je blokken herhalend in voor iedere week op dezelfde dag en moment. Het duurt minder dan 10 seconden om een nieuw blok te maken of blokken opnieuw te rangschikken.

De sleutel tot deze methode is om vooraf prioriteit te geven aan je takenlijst (een toegewijde wekelijkse evaluatie is een must). Maak een overzicht van wat er de komende week staat te gebeuren in je werk en privé en maak een ruwe schets voor de indeling van je tijdsblokken voor elke dag.

Bekijk aan het einde van elke werkdag alle taken die je niet hebt kunnen doen, evenals nieuwe taken die zijn binnengekomen, en pas je tijdsblokken voor de rest van de week dienovereenkomstig aan.

Als we het druk hebben, concentreren we ons op het voltooien van de taak, wat kan leiden tot een burn-out. Het is essentieel om voor jezelf niet te veel en te lange blokken in te plannen, omdat dit zal leiden tot vermoeidheid of stress waardoor het moeilijker wordt om efficiënt te werken. De (korte) pauzes die we nemen tussen de lange werkuren als ondernemer zijn belangrijk om niet uitgeput te raken en houd de balans tussen werk en privé.

Met dagen die van tevoren zijn ingedeeld, hoef je niet constant keuzes te maken waarop je je wilt en moet concentreren. Het enige dat je hoeft te doen, is je schema met Timeblocking te volgen. Als je van je taak af raakt of afgeleid wordt, kijk dan gewoon naar je schema en ga terug naar de taak waarvoor je de tijd hebt gereserveerd.

Probeer Timeblocking als je …

Jongleert met verschillende verantwoordelijkheden

Het kan moeilijk zijn om productief te blijven bij het jongleren met verschillende verantwoordelijkheden en projecten. De sleutel tot succes is om je te kunnen concentreren op de taak die voorhanden is.

Het voortdurend gebombardeerd worden met druk uit verschillende bronnen kan echter nadelig zijn voor de productiviteit. Door limieten in te stellen voor de hoeveelheid tijd die je aan elke taak besteedt, zul je merken dat je meer kunt bereiken dan voorheen, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van het eindproduct.

Te veel tijd besteed in “reactieve modus”

Onderzoek toont aan dat de gemiddelde kantoormedewerker 8 uur per week besteedt aan e-mail of berichten. Die tijd kan goed besteed zijn als je iets controleert dat gedaan moet worden. Maar velen van ons wisselen gewoon beleefdheden uit en boeken geen vooruitgang met de taken.

Deze reactieve manier van werken kan echter te veel tijd kosten als we problemen altijd individueel en zo snel mogelijk proberen op te lossen in plaats van tijd te geven voor proactief werk, zoals het prioriteren van taken, het plannen van toekomstige acties, enz.

Je dag in stukken gehakt wordt door vergaderingen

Vergaderingen zijn een hoofdbestanddeel van het moderne leven. Ze zijn een noodzakelijk kwaad, maar ze zijn ook notoir inefficiënt. Ongeplande vergaderingen kunnen nadelig zijn voor de productiviteit.

Als ze niet van tevoren zijn gepland, nemen ze tijd weg van ander werk en laten de deelnemers zich vaak minder tevreden voelen. Wanneer een vergadering echter van tevoren is gepland en de deelnemers goed georganiseerd zijn, is de kans groter dat ze productief en op tijd zijn.

Strijd om het grote geheel te zien

Als we zo gefocust zijn op de kleine details van ons werk, vergeten we na te denken over wat belangrijk is. Pas als we een stap terug doen en naar het grote geheel kijken, realiseren we ons hoe al die kleine dingen in elkaar passen.

De kalenderblokken geven je de unieke kans om elke week een stapje terug te doen en het grotere geheel weer te zien. Deze blokken zijn een essentiële productiviteit tool waarmee je dagen, weken en misschien zelfs maanden vooruit kunt plannen.

Lees verder om te begrijpen wat Timeboxing en Dagthema’s zijn.

En hoe een combinatie van al deze strategieën je kan helpen je planning terug te krijgen door op de meest functionele manier je agenda en taakbeheer in te delen.

Timeboxing


Timeboxing is het vooraf beperken van de hoeveelheid tijd die men aan een bepaalde activiteit wil en mag besteden. Dit om te voorkomen dat iets uitloopt.

De wet van Parkinson (34e president van de VS) legt dit het beste uit:

‘Werk breidt zich uit totdat het de tijd vult die beschikbaar is voor zijn realisatie.’ 

Met andere woorden, de hoeveelheid tijd die nodig is om een taak te voltooien, is volledig afhankelijk van hoeveel tijd je ervoor wilt besteden. Zodra je een beslissing neemt over hoeveel tijd de taak in beslag zal nemen (bijvoorbeeld 2 uur), wordt je focus scherper omdat je het binnen de opgegeven tijd wilt afronden.

Heb je besloten dat deze taak 2 uur moet duren, of een donderdagmiddag?

Wanneer je voor je bedrijf werkt met project beheer dan ben je vast en zeker al bekend met dit systeem. Om een project namelijk goed in te kunnen plannen, moet je weten wat ongeveer de duur is van het project. Om dit te bereiken is het belangrijk dat je een realistische uitkomst krijgt van de totaal uren.

Dit doe je door het project te onderverdelen in taken. Je gaat schatten hoeveel tijd je ongeveer denkt nodig te hebben voor een taak. Al die uren bij elkaar geven de project tijdlijn (maximale tijd) weer. Het kan zijn dat een taak ietsje uitloopt, maar dat moet je inhalen bij een volgende taak om bij tijd het project af te ronden.

Di-Va.nl | Vind de balans tussen werk en prive met Timeblocking Pennen
Di-Va.nl | Vind de balans tussen werk en prive met Timeblocking Koffie
Di-Va.nl | Vind de balans tussen werk en prive met Timeblocking Desktop

Dagthema’s


Voor iedere dag van de week neem je één thema uit je werk en privé om je op te focussen:

Maandag Leads, Prospects en intake klanten

Dinsdag Klanten werk

Woensdag Administratie en Boekhouding

enzovoorts…

Krijg overzicht in je week met thema’s

Doordat je de hele dag je focus houdt op één thema merk je dat je productiever zult worden door de “flow” die je er mee bereikt. Op de dag dat je boekhouding & administratie doet ben je veel met cijfers bezig. Om dan ineens een ontwerp ertussendoor te maken is een hele grote verandering in de focus in je hersenen. Je zult ongetwijfeld merken dat je dan toch best nog wat tijd nodig zult hebben om te “switchen” met je denkwijze.

Het is bewezen dat we verschillende delen van onze hersenen gebruiken voor wiskunde en creativiteit. Voor het oplossen van een wiskundig probleem wordt bijvoorbeeld de linkerkant van je hersenen gebruikt, terwijl de rechterkant wordt gebruikt wanneer je creatief bezig bent.

Het spreekt dan voor zich dat je hersenen veel minder moeite hebben met een langere tijd hetzelfde te doen, dan wanneer je van de ene soort bezigheid naar de ander gaat. En weer terug naar de eerste. Aan het einde van de week heb je met hetzelfde aantal uren meer kunnen bereiken. En dit alleen omdat je jezelf de tijd gunt om op één thema te focussen.

Di-Va.nl | Marketing & Customer Journey - Dagthema's

Dagthema’s in mijn Google Calendar

De verschillen nog eens naast elkaar

Om het overzicht te krijgen in je agenda

Dagthema’s

Focus op één onderdeel van je bedrijf/gezin per dag om je productiviteit te verhogen.

Timeblocking

Je week is onderverdeeld in (tijd-) blokken die aangeven wanneer je de taken uitvoert.

Timeboxing

Je bepaalt vooraf de maximale tijd die je mag/wilt besteden aan een taak.

Kalender planning – Worksheets

Vind de balans tussen werk en privé

De balans tussen werk en privé kan lastig zijn. Een oplossing is om je tijd te plannen met Timeblocking. Deze techniek helpt je grenzen te stellen en het meeste uit je dagen te halen zonder het gevoel te hebben dat je iets belangrijks vergeet. De minicursus neemt een nieuwe benadering van tijdbeheer die eenvoudig en krachtig is.

Het idee is dat je de belangrijkste taken voor de ochtend plant, terwijl je een aantal van deze taken ook in de middag- en avonduren plant. De cursus biedt ook strategieën om je gevreesde takenlijst aan te pakken, zodat je je er nooit meer door overweldigd voelt. Een van de grootste uitdagingen bij timemanagement is dat we vaak proberen te veel tegelijk te doen, wat ertoe leidt dat we ons overweldigd voelen en helemaal niets kunnen voltooien. Het is belangrijk om prioriteit te geven aan wat er nu moet gebeuren, wat kan wachten tot later, en wat helemaal kan worden overgeslagen als we niet genoeg tijd of energie hebben.

  • Je ontvangt een PDF Worksheet met uitleg hoe je deze methodes het beste kunt gebruiken en productiever kunt worden (A5*)
  • Je ontvangt de link naar een Digitale sheet die je in je digitale kalender kunt importeren
  • Je ontvangt een PDF Weekplanner (A4) om je Dagthema’s en Timeblocks op uit te werken
  • Je ontvangt een PDF Dagelijkse planner (A5*). De planner is zonder datums, dus je kunt op ieder moment starten!

*Bij de PDF’s in A5 formaat heb ik rekening gehouden met de ringen van je planner. Je kunt ze uitprinten, de gaatjes maken en zo in je planner steken!

€19,00

Reageer met LinkedIn

Comments

Share on activity feed
Diana van der Pol
Di-Va.nl | Marketing & Customer Journey
We hebben allemaal hetzelfde aantal uren in een dag om te doen wat we willen, maar hoe we die uren kunnen gebruiken om dingen voor elkaar te krijgen, is aan ons. Door één van de vele verschillende tijdmanagement filosofieën aan te nemen, kun je ervoor zorgen dat je niet te veel verstrikt raakt in één aspect van je leven ten koste van anderen die je aandacht nodig hebben.
Share on activity feed

Powered by WP LinkPress

Wil je graag meer informatie, of heb je aanvullende wensen?

Neem dan contact met mij op:

Weet je genoeg en meteen aan de slag?

Geweldig!

De knop hieronder stuurt je naar de betaalpagina. Ik stuur je de de bestanden zo snel mogelijk toe (binnen 24 uur):